septembrie 23, 2021

CadMere.Ro

Cel mai bun site

Cartofi cu carne de pui, gratinati la cuptor

Vă invit la o porție de cartofi cu carne de pui gratinați, mega delicioși. E o bombă calorică, dar o dată pe lună merită să ne facem de cap :))
Pentru a obține un preparat pe măsura așteptărilor, trebuie să marinați carnea  cel puțin 1-2 ore și să gătiți treptat ingredientele. Nu se pun toate in tavă, ci se adaugă treptat.
M-am inspirat de la Oana Igretiu, de la Savori Urbane.

INGREDIENTE

  • 4 pulpe de pui dezosate
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • usturoi granulat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 500 g cartofi curățați
  • sare
  • condiment pentru cartofi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • În plus:
  • 200 ml smântână dulce pentru frișcă cu min. 30% grăsime (Pilos)
  • 150 g cașcaval ras
  • 10 g unt (opțional)
  • pătrunjel verde

Portii: 4 Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cartofi cu carne de pui, gratinati la cuptor:

Tai pulpele de pui în cubulețe, le condimentezi cu sare, piper negru proaspăt măcinat, usturoi granulat și boia dulce de ardei.Stropești cu ulei de măsline și amesteci bine cu mâinile și lași totul la marinat timp de 2 ore pe masa de bucătărie.

Cureți și speli cartofii, îi tai în cubulețe și îi sărezi și îi pui la scurs într-o strecurătoare. După vreo 10 minute îi scoți pe un prosop curat de bucătărie și îi tamponezi bine pentru a scăpa de cât mai multă umiditate, deoarece aceasta împiedică rumenirea cartofilor.

Încingi cuptorul la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos). Pui cartofii într-o tavă largă (a mea are 30 x 20 cm) îi stropești cu ulei de măsline, presari condimente și amesteci bine cu mâinile. Este foarte important ca aceștia să aibă loc, să stea pe un singur rând, pentru a se rumeni rapid și uniform. Altfel se vor înăbuși în propriul abur și nu ne dorim asta. Dai cartofii la cuptor pentru 20 de minute la 200 C.

Distribui bucățelele de carne de pui marinate peste cartofii semi-copți și introduci tava în cuptor pentru 15 minute la 200 C.

Torni smântâna dulce peste cartofi și introduci tava în cuptor pentru 10 minute.

Presari cașcavalul ras și dai iar tava la cuptor pentru 10 minute la 200 C. Eu am pus și unt, dar nu cred că e necesar, pentru că e suficient de gras preparatul.

Toci câteva frunze de pătrunjel verde și le presari peste gratin. Servești cu castraveți murați sau alte murături, după preferință.

TIPS-URI

1

Nu se pune apă în tavă și nici nu se acoperă cu folie sau capac, pentru a se rumeni frumos cartofii.