septembrie 23, 2021

CadMere.Ro

Cel mai bun site

Clatite – reteta de baza pentru aluat de clatite pufoase

De cate ori ma gandesc la bunica mea, simt parfum de clatite si vanilie. Poate parea ciudat acest lucru, dar chiar si dupa atatia ani, eu inca simt foarte clar si viu acest parfum.

In bucataria mica, mobilata in culori vii, vinerea se faceau clatite fragede si bune. Si cand spun clatite, ma refer la un munte intreg, vreo 30-40. Clatitele erau umplute cu gemuri, dulceturi, fructe proaspete, stropite cu miere sau imbracate intr-o hainuta fina de zahar vanilat.

Prietenele mele deja stiau ca vinerea e ziua de rasfat dulce, asa ca ma cautau sub diferite pretexte la bunica. Niciodata nu refuzau invitatia de a se opri la o portie de clatite pufoase, parfumate si fierbinti. Si eu eram atat de mandra cand le vedeam cu cata pofta le mancau!

Clatitele perfecte – emotii cu gust de neuitat

Nimeni nu le facea ca bunica mea! Chiar daca se intampla sa ne certam in timpul saptamanii, un lucru atat de obisnuit cand suntem copii, vinerea clatitele ne impacau. Preferatele mele erau clatitele simple, umplute doar cu putin zahar tos, stropite cu miere de tei si inca de atunci le serveam alaturi de o cana cu ceai.

Multi ani, ani in care bucataria nu reprezenta pentru mine decat locul in care mancam, m-am multumit cu faptul ca aveam clatitele imbietoare in farfurie, apoi intr-o buna zi am intrebat-o pe bunica mea cum se prepara.

Imi amintesc si acum cu o claritate incredibila momentul in care am intrebat-o acest lucru. Tocmai turna in tigaia incinsa un polonic de aluat de clatite, iar intrebarea mea a luat-o prin surprindere.

Se pare ca inca eram destul de mica pentru o intrebare atat de mare.:) Si-a intors spre mine chipul bland si mi-a spus ca astepta intrebarea asta din partea mea, dar nu atat de curand. Mi-a mai spus, ca intr-o zi voi gati la fel de bine ca ea. Lucru acesta m-a surprins in momentul acela. Am intrebat-o de unde stia ca asa va fi si mi-a spus: “Daca ti-as fi propus eu sa te invat sa faci clatite, nu era acelasi lucru. Ca sa faci un lucru cu adevarat bun, dorinta trebuie sa plece de la tine. Tu trebuie sa simti ca vrei sa-l faci. Din inima pornesc toate lucrurile bune si frumoase”.

Clatitele cu zahar sunt preferatele mele

Dupa mai bine de 30 de ani, nu mi-am schimbat preferintele, umplu clatitele tot cu zahar si le savurez langa un ceai fierbinte.  Si chiar daca bunica nu mai e si nici atmosfera calda din mica ei bucatarie, amintirea acelor zile cu parfum de vanilie imi va ramane vesnic vie in suflet.

Impartasesc cu voi acesta reteta de clatite minunata, pentru mine prin amintirile ce-mi sunt trezite, pentru voi, cred,  prin simplitatea si gustul lor final.

Istoria clatitelor, pe scurt

Delicioasele clatite isi au originea in nord-vestul Frantei si pentru ca sunt un desert atat de simplu si delicios, au deventit imediat populare in toata lumea. Clatitele dulci frantuzesti se numesc crepes, iar cele sarate, gallete. Una dintre cele mai spectaculoase clatite se numesc „crepes Suzette”, flambate in lichior si suc de portocale. In Franta, pe 2 februarie este sarbatoarea „La Chandeleur” (Ziua Binecuvantarii Fecioarei Maria).

Traditia cere ca la aceasta sarbatoare sa se serveasca clatite, din acest motiv aceasta zi mai poarta denumirea si de „Ziua Clatitelor”. Legenda spune ca daca reusesti in aceasta zi sa arunci in aer o clatita cu mana dreapta si in acelasi timp sa tii o moneda de aur in mana stanga, vei avea parte de bogatie tot anul.

Chiar si englezii au o sarbatoare dedicata clatitelor: Shrove Tuesday sau Pancake Tuesday. (sursa: wikipedia)

Ingrediente pentru aluatul clatitelor (12 bucati)

  • 250 g faina
  • 550 ml lapte
  • 3 oua
  • 40 ml ulei/unt topit
  • 1 varf cutit sare
  • 1 pastaie vanilie (doar semintele)

Cum sa faci cele mai pufoase clatite – Mod de preparare

  • Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea si amestecam pana se omogenizeaza. Cernem faina si o adaugam treptat in vas, cate 2-3 linguri deodata. Amestecam foarte bine. Daca la inceput observam prezenta unor mici cocoloase in aluatul de clatite, acest lucru se va regla pe parcurs, dupa ce adaugam faina.
  • Amestecam laptele la temperatura camerei cu uleiul (facem acest lucru ca sa impiedicam formarea cocoloaselor din aluatul de clatite).
  • Cand aluatul incepe sa capete consistenta, adaugam cate 50-60 ml din mixul de lapte si ulei. Amestecam pana cand aluatul devine din nou fluid.
Adaugare faina in aluat
  • Continuam, adaugand alternativ faina si lapte, si amestecam bine dupa fiecare portie adaugata aluatului.
  • In compozitia finala, incorporam semintele unei pastai de vanilie, apoi lasam aluatul 20 -30 de minute pe masa din bucatarie.
Prepararea aluatului clatitelor pufoase
  • Incalzim, la foc mediu, o tigaie antiaderenta si o ungem cu foarte putin ulei sau unt.
  • Punem un polonic de aluat de in tigaia incinsa. Coacem clatitele, in tigaia incinsa si unsa de fiecare data cand adaugam aluat. Timpul de coacere este de cate 1-2 minute pe fiecare parte, apoi le scoatem pe o farfurie si le tinem la cald, acoperite cu un capac, pana cand terminam de prajit toate clatitele).

Umplutura clatite dulci – sugestii

  • Umplutura clasica pentru clatite este gemul sau dulceata, asa cum va spuneam mai sus mie imi plac umplute cu zahar. Nutella, crema de vanilie sau ciocolata sunt umpluturi foarte potrivite pentru aceasta reteta.
Clatita - reteta simpla si usor de facut

Pofta buna!
sursa: lauraadamache.ro

Clatite pe platou