septembrie 23, 2021

CadMere.Ro

Cel mai bun site

Cozonac cu crema de branza si afine

Cozonacelul asta a luat nastere dupa ce am vazut un video pe pinterest, cu o procedura asemanatoare de rulare a aluatului, doar ca acolo nu aparea nici o reteta si parea sa fie vorba despre aluat foietaj. Asa ca am improvizat, si am ajuns la aceasta reteta de cozonac cu crema de branza si afine.
A fost nemaipomenit de gustos, din pacate pozele nu il pun cu adevarat in valoare, dar cand copiii se invart pe langa tine asteptand entuziasmati cozonacul, cui ii mai arde de poze artistice?

Ingrediente cozonac cu crema de branza si afinepentru aluat500 g faina200 ml lapte50 g miere albine
2 oua50 g unt7 g drojdie uscatapentru crema200 g crema branza150 g afine100 g zaharpentru uns1 galbenus1 lingura lapte50 ml sirop (apa cu zahar)1 lingurita cocosMod de preparare cozonac cu crema de branza si afine

Eu am pregatit aluatul la masina de paine, programul de framantare si dospire (8 in cazul meu) Daca framantati manual puneti intr-un bol faina amestecata cu drojdia uscata. Adaugati  in mijloc laptele in care ati dizolvat mierea si incepeti sa framantati, adaugand putin cate putin untul topit. Framantati pana cand nu se mai lipeste de maini si obtineti un aluat compact. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Cat dospeste aluatul vom pregati crema.  Am pus afinele intr-un vas impreuna cu zaharul.  Le lasam sa fiarba pana cand obtinem consistenta unui gem mai gros. Pasam cu blenderul vertical compozitia obtinuta, si o dam deoparte sa se raceasca.

Cand s-a racit complet adaugam pasta peste crema de branza si amestecam pana la omogenizare.

Impartim aluatul in doua bucati aproximativ egale. Intindem pe rand cate un dreptunghi din aluat. Latimea dreptunghiului trebuie sa fie aproximativ cat lungimea tavii. Eu am avut tavi de cozonac mici, daca aveti tavi mari faceti unul singur. Intindem jumatate din crema pe toata suprafata aluatului, lasand putin spatiu liber pe margini.

Suprapunem parte peste parte, pe lungime, astfel incat crema sa ramana la interior.

Lasam libera o bucata de aluat de circa o palma, apoi, cu un cutit (sau puteti folosi rola cu care taiati saratelele) si facem crestaturi pe aluat, de grosimea unui deget, astfel incat sa obtinem mai multe fasii de aluat.

Rasucim apoi fiecare fasie de aluat in parte.

Incepem sa rasucim de la baza catre varfurile fasiilor.

Asezam rulourile astfel formate in tava, avand grija ca varfurile sa ramana dedesupt. Lasam sa mai  dospeasca in tava circan 30 minute apoi ungem cu galbenus de ou, batut cu putin lapte.

Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit, la 180 grade, fara ventilatie, pentru aproximativ o ora.  La jumatatea timpului de coacere intoarcem tavile, astfel incat sa se rumeneasca uniform.

Cand sunt gata ii scoatem din cuptor, ii ungem cu sirop din apa cu zahar si presaram cocos.

Ii scoatem din tavi sii ii lasam pe un fund, asezati pe o parte, ca sa se raceasca.

Noi am mancat unul cald, si unul l-am pastrat pentru a doua zi. S-a pastrat foarte bine, mie mi s-a parut chiar si mai bun si mai gustos. Cel din imagini a fost taiat cald, de altfel se observa dupa crema de branza, care este moale inca.