octombrie 24, 2021

CadMere.Ro

Cel mai bun site

Cozonac cu rahat si nuca – Reteta

Daca sunteti in cautarea unui cozonac bun pt Paste va recomand aceasta reteta. Este un succes garantat si va veti bucura de un cozonac delicios de casa.

Umplutura o puteti alege dupa preferinte. Eu l-am umplut acum cu nuca tocata mare, rahat de fructe si putina cacao.

Am folosit:
Pt aluat: 600 g faina, 200 g zahar, 4 oua, 100 g unt 82% grasime, 50 ml ulei, 50 g drojdie proaspata, 250 ml lapte dulce, 1/2 lingurita sare, esenta de lamaie, esenta de portocala, esenta de vanilie, 2 plicuri zahar vanilat;
Pt umplutura: 100 g rahat de fructe, 150 g miez de nuca, 2 linguri cacao, 3 linguri zahar, 1 zahar vanilat;
Faina se cerne intr-un bol impreuna cu sarea si se lasa 2 ore la temperatura camerei. Ouale se tin si ele cateva ore inainte la temperatura camerei.

Intr-un bol se amesteca drojdia cu 2-3 linguri de zahar (din cele 200 g), cu 3-4 linguri faina (din cele 600 g) si cu 4 linguri de lapte (din cei 250 ml). Se aseaza bolul langa o sursa de caldura (aragaz sau calorifer) si se lasa 15 min sa se activeze drojdia si sa creasca usor, ca o ciuperca.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu zaharul. Folositi un mixer sau robot si bateti pana devin albe ca o bezea.
Se incalzeste laptele si se topeste in el zaharul vanilat. Trebuie sa fie caldut nu fierbinte!

Untul se topeste si se amesteca impreuna cu uleiul.

Intr-un bol mare sau lighean se pune compozitia de drojdie, peste care se adauga laptele, galbenusurile si uleiul. Se amesteca usor cu o spatula, apoi se pun albusurile batute spuma cu zaharul, esentele si treptat faina.

Indiferent ca alegeti sa framantati manual sau cu robotul, adaugati faina treptat in compozitie.

Cand toate ingredientele sunt amestecate omogen si am obtinut un aluat elastic incepem sa il framantam.

Eu am ales metoda manuala, mi-am uns mainile cu ulei si am framantat aluatul in bol aprox 10 minute. Se poate intinde si pe masa sau blat si se framanta energic. Unele gospodine duc adevarate lupte cu aluatul si il trantesc de masa :)) Eu am fost mai calma si doar l-am masat bine :))

Am acoperit bolul cu 2 prosoape de bucatarie si l-am pus la soare sa creasca. Se lasa cel putin o ora sa creasca, chiar si o ora si jumatate daca nu e prea cald in casa.

Intre timp pregatiti umplutura. Nucile se toaca grosier, rahatul in cuburi, zaharul se amesteca cu cacao.

Cand aluatul a crescut (cat bolul sau chiar peste bol) se imparte in 2 bucati.

Fiecare bucata se pune pe masa de lucru unsa cu ulei si se intinde de cateva ori, apoi se impacheteaza. Un procedeu asemanator cu cel de la aluatul frantuzesc, prin care ne asiguram ca vom avea un cozonac pufos cu multe fasii.

Dupa ce se termina tehnica de intins si impachetat (strech and fold), intindem cu un sucitor de lemn bucata de aluat si ii dam o forma usor dreptunghiulara. Pe foaie punem nuci, mix de cacao si rahat.

Se ruleaza foaia cu umplura in mijloc si apoi cele 2 foi se impletesc.

Se pune impletitura in forma tapetata cu hartie de copt. Se acopera forma cu un prosop si se lasa la cald sa creasca, 40-50 de minute.

Am pornit cuptorul si l-am preincalzit cu 20 de minute inainte sa pun cozonacii la copt. Am pus formele in cuptor pe sina de jos.

Am copt in cuptorul pe gaz, la foc mic, 55 de minute. In primele 45 de minute nu deschideti usa cuptorului deloc, apoi verificati si cand este rumen opriti focul.

Se scoate din tava, se unge cu pensula cu sirop din apa si zahar, apoi se lasa sa se raceasca inainte sa il savuram.

Pofta buna si spor la bucatarit!